bayraktar bayraklı kimdir?

1947'de Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Güneyce Nahiyesi'nde doğdu. İlkokulu ve hafızlığı köyünde tamamladı. 1968'de İstanbul İmam-Hatip Okulunu, 1969'da İstanbul Eyüp Lisesini, 1972'de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünü, 1975'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi.

     

 1972-77 yılları arasında lise öğretmenliği yaptı. 1977'de İstanbul  Yüksek İslam Enstitüsünde Pedagojik Formasyon Dersleri Asistanlığına atandı. 1980'de "İslam'da Eğitim" adlı teziyle Öğretim Üyeliğine getirildi. 1982'de "Farabi'de Devlet Felsefesi" adlı teziyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Doktora payesini aldı. 1983'te Yardımcı Doçent, 1986'da Doçent ve 1993’te de Profesör oldu.

1984-85 akademik yılını, sahasında araştırmalar yapmak üzere İngiltere'de geçirdi. 1985 yılında "International Visitor" olarak Amerika'da bulundu; çeşitli üniversitelerde konferanslar verdi. Bu konferansları sonraki dönemlerde İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika'da yaşayan Türk işçilerine yönelik olarak sürdürdü.

"İslam'da Eğitim" adlı eseri Türkiye Milli Kültür Vakfı ödülüne layık görüldü.

"İslam'da Eğitim", "Farabi'de Devlet Felsefesi", "İmtihan Pedagojisi", "Ayetlerin Işığında İman, İbadet ve Ahlak Üzerine Sohbetler", "Kadın, Sevgi ve Temel Haklar", "Mukayeseli Eğitim Felsefesi Sistemleri", "Kur'an'da Değişim, Gelişim ve Kalite Kavramları", “Kur’an Ahlakı”, “Kur’an’da İçsel-Sosyal-Maddi Çevre Kavramları”, “Kur’an’a Göre Müslüman Şahsiyeti”, “Kur’an’a Göre İdeal Toplum”, “Din ve İletişim”, “Kur’ansız Müslümanlık”, “Kur’an Müslümanlığı”, “İnsanlığın Vebası Şirk”, “Kur’an’da Hz. Peygamber”, “Allah Tasavvuru”, “İlahî Siyaset”, “Beşerî Siyaset”, “Takva”, “Kur’an’a Göre Kiminle”, “Medeniyetlerin Batışı”, “Ödül Algısı”, “İhmal ve İstismar”, “Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur’an Meali” ve toplam 21 cilt olarak yayımlanan "Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Tefsiri" adlı eserleri ve İngilizce yayınlanmış makaleleri bulunan Bayraklı, ayrıca 1994 yılından itibaren aralıksız 20 yıl "Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi" ni de çıkarmıştır. Pek çok televizyon kanalında dini programlar yapmış ve yapmaktadır. 1990’dan itibaren bir camiide Kur’an-ı Kerim’i ayetlerini sırasıyla vaaz ederek 26 yılda tamamlamıştır. Akademik hayatı boyunca 49 yüksek lisans ve 30 doktora tezi yönetmiştir.

2019 yılında Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu’nun (TÜMBİFED) verdiği Akademi Kültür ve Bilim Ödülleri’nde yılın Din Bilimleri ödülüne layık görülmüştür.

Sabah ve Takvim gazetelerinden ikişer yıl, Habertürk gazetesinde de 5 yıl köşe yazarlığı yapmıştır.

2014’te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden emekli olan Bayraklı evli ve dört çocuk babasıdır.